“O călătorie în Mexic” – Ciprian VĂLCAN

Observator Cultural, 07/08/2020

La începutul lui 2018, prietenul și traducătorul meu, Miguel Angel Mendoza, profesor în Columbia la Universitatea Tehnologică din Pereira, a participat la un colocviu internațional care s-a desfășurat la Bogota. Aici l-a întîlnit pe Marco Antonio Jimenez, profesor la cea mai importantă universitate din America Latină, UNAM din Ciudad de Mexico. Apucînd să stea de vorbă ceva mai pe larg, au constatat cu uimire că amîndoi știau foarte bine românește pentru că studiaseră în România: Marco a fost student la Ploiești și la Cluj timp de doi ani (1973‑1975), iar Miguel Angel a fost student la Cluj timp de șase ani (1979-1985).

Deși nu toate experiențele lor în România comunistă fuseseră tocmai pozitive, au rămas foarte atașati de cultura română. Marco i-a povestit lui Miguel Angel că ascultă în mod constant Radio România Cultural, în vreme ce Miguel Angel i-a mărturisit lui Marco faptul că urmărește cu atenție revistele culturale din România și comandă frecvent cărți românești pe internet. Miguel Angel, care terminase de tradus în spaniolă de cîteva luni cartea mea Cioran, un aventurier nemișcat și aștepta ca ea să fie publicată, i-a vorbit despre mine lui Marco și i-a promis că îi va trimite cărțile mele disponibile în spaniolă, precum și mai multe eseuri și grupaje de fragmente și aforisme. Cei doi au rămas în relații foarte apropiate după întîlnirea de la Bogota și, în corespondența lor, a prins contur ideea invitării mele în Mexic cu ocazia unui mare colocviu dedicat lui Cioran. Miguel Angel mi-a vorbit primul despre acest proiect, apoi a intervenit și Marco. Treptat, lucrurile s-au structurat tot mai bine, iar Nelson Guzman, un prieten apropiat al lui Marco, s-a oferit să implice în organizarea evenimentului și Universitatea Autonomă din Zacatecas. În cele din urmă, după mai multe luni de discuții, a fost stabilită forma finală a colocviului: trei zile la Ciudad de Mexico, dedicate unor conferințe despre Cioran, și trei zile la Zacatecas, două consacrate unor conferințe despre Cioran, iar ultima rezervată prezentării celor două cărți ale mele de­spre Cioran traduse în spaniolă: Influencias culturales francesas y alemanas en la obra de Cioran și Cioran, un aventurero inmóvil.

Marco s-a ocupat de invitarea unor intelectuali mexicani interesați de opera lui Cioran, în vreme ce eu am invitat specialiști în opera lui Cioran din SUA, Portugalia, Argentina și Columbia. S-au strîns, în total, aproape 30 de participanți la colocviu. Am fost rugat să țin trei conferințe, două la Ciudad de Mexico și una la Zacatecas. Am primit biletele de avion la începutul lunii septembrie 2019: plecarea spre Mexic era programată în 9 noiembrie, iar întoarcerea la Timișoara, în 19 noiembrie… [+]

Publicidade

Deixe um comentário

Faça o login usando um destes métodos para comentar:

Logo do WordPress.com

Você está comentando utilizando sua conta WordPress.com. Sair /  Alterar )

Foto do Facebook

Você está comentando utilizando sua conta Facebook. Sair /  Alterar )

Conectando a %s