“Cioran – un provocator enigmatic?” (Rodica Binder)

Deutsche Welle, 08/04/2011

Mai actual decît oricînd pentru unii, ieşit din modă pentru alţii, Emil Cioran polarizează spiritele, mai intens decît a făcut-o vreodată, în cei 100 de ani împliniţi astăzi de la naşterea lui.

Un sceptic radical, un mistic fără Dumnezeu, o sirenă nihilistă, un atlet al disperării

– lista apelativelor ce i-au fost atribuite, de-a lungul anilor, de către admiratori şi critici lui Emil Cioran, rămîne deschisă.

Centenarul ilustrului fiu de popă din Răşinari, devenit unul din cei mai mari stilişti ai limbii franceze, a fost inaugurat la Salonul de Carte de la Paris, unde Institutul Cultural Român a organizat, pe 18 şi 19 martie, un simpozion intitulat Pesimismul Triumfător – cu ilustră participare.

Dar deja pe 12 martie, în librăriile din Republica Federală, editura Suhrkamp lansa un volum incluzînd 25 de articole în limba română, apărute în periodicele vremii, unele dintre ele nemaireeditate de-atunci, scrise de filozoful în devenire, între anii 1931 şi 1937, pe cînd, cu o bursă de studii, se afla într-o Germanie cuprinsă de nazism. Intitulat „Despre Germania,” volumul tradus de Ferdinand Leopold, şochează, provoacă, incită şi stîrneşte deja aprige polemici în presă.

La Viena, Institutul Cultural Român în colaborare cu Societatea Austriacă de Radiodifuziune ORF a organizat o seară specială dedicată lui Emil Cioran, cu intenţia mărturisită de a se distanţa de expresia mumificantă a memoriei acestuia, propunînd un portret contemporan al aniversatului şi tematizarea forţei de iradiere a operei sale. Proiecţia filmului documentar Apocalipsa după Cioran, dialogul public susţinut pe scena Casei Radioului Austriac cu participarea unor jurnalişti, profesori universitari şi scriitori, a fost întregit, în registru muzical, cu o lucrare a compozitorului austriac Franz Koglmann, dedicată lui Cioran… [+]

Publicidade

Deixe um comentário

Faça o login usando um destes métodos para comentar:

Logo do WordPress.com

Você está comentando utilizando sua conta WordPress.com. Sair /  Alterar )

Foto do Facebook

Você está comentando utilizando sua conta Facebook. Sair /  Alterar )

Conectando a %s