“Iosif Cheie-Pantea, Cioran și spiritul romantic” – Adela DRĂUCEA

Journal of Humanistic and Social Studies; Arad Vol. 10, Ed. 2,  (2019): 157-159.

A New Vision: Iosif Cheie-Pantea, Cioran and the Romantic Spirit

Salutăm apariția volumului Cioran și spiritul romantic al profesorului timișorean Iosif Cheie-Pantea (Editura Brumar, Timișoara, 2019), care ne supune atenției dimensiunea romantică ca formă de spirit, un aspect mai puțin reliefat de către comentatorii operei lui Emil Cioran.

Încă din Avertismen se subliniază faptul că prin romantism nu trebuie să înțelegem curentul istoric, ci dominanta trăsătură care se manifestă în „nostalgia infinitului, convertită într-o neobosită căutare a absolutului, adică a lui Dumnezeu” (p. 5). Această trăsătură se regăsește și în opera lui Eminescu sau Arghezi, numai că diferă tonul și intensitatea experienței. Dacă la Eminescu e vorba de căutarea transcendentului, de „aprecierea religiei ca raport al omului cu universul” (10) sau la Arghezi de pendularea între credință și tăgadă datorită faptului că revelația nu-l scapă de greutatea îndoielii, la Cioran „tentația credinței se frânge din pricina propriei neputințe” (p. 11).

În cele zece capitole ale cărții (Sub auspiciile romantismului, Credință și religie, Puterea rugăciunii, Omul și Dumnezeu, Căderea în timp, Pozitivitatea negativului, „Antitezele sunt viața”, Suferința – izvorul cunoașterii și creativității, Cioran și Leopardi, Concluzii), Iosif Cheie-Pantea cu o deosebită acribie demonstrează religiozitatea filosofului, în ciuda criticilor ce vorbesc despre ateul Cioran. Discursul cărții lasă în primul rând să vorbească documentul cioranian și abia apoi cercetătorul. Opiniile domniei sale sunt ferme și susținute de textul primar… [+]

Um comentário em ““Iosif Cheie-Pantea, Cioran și spiritul romantic” – Adela DRĂUCEA”

Deixe um comentário

Preencha os seus dados abaixo ou clique em um ícone para log in:

Logotipo do WordPress.com

Você está comentando utilizando sua conta WordPress.com. Sair /  Alterar )

Imagem do Twitter

Você está comentando utilizando sua conta Twitter. Sair /  Alterar )

Foto do Facebook

Você está comentando utilizando sua conta Facebook. Sair /  Alterar )

Conectando a %s