Corespondenţa lui Emil Cioran rezervă noi surprize posterităţii

Deutsch Welle, 07/12/2009

Descoperire literară în Biblioteca Naţională Austriacă din Viena: 158 de scrisori adresate de Emil Cioran prietenului său Wolfgang Kraus (între 1971-1990), editor, critic literar şi eseist austriac.

„Evenimentele…..m-au entuziasmat la început, nu însă şi acum. Totul a eşuat în această ţară. Asta e singura ei originalitate”, scrie Emil Cioran despre România într-una din cele 158 de scrisori adresate lui Wolfgang Kraus, o personalitate din lumea editorială austriacă.

Scrisoarea a fost aşternută în toamna anului 1989 şi dovedeşte una din preocupările majore ale acestui scriitor controversat atât în Occident cât şi în România. El urmărea cu mare interes direcţia în care părea să se „îndrepte” – la propriu şi la figurat – lumea, dictaturile răsăritene, România.

Nihilistul atât de hulit în propria sa ţară, ale cărui scrieri evidenţiază o perspectivă originală asupra lumii, se destăinuia prietenilor într-un ton distins, modest şi de multe ori povestind cu umor despre viaţa cotidiană sau amărăciunile personale, dintre care bătrâneţea îl deprima cel mai mult.

„VIAŢA TREBUIE TRĂITĂ CA UN CONCEDIU” (Cioran)

Despre Cioran s-au afirmat multe, s-a scris, au avut loc numeroase controverse. Omul Cioran însă a reuşit să nu fie chiar trecut prin malaxorul criticilor sau nesăţioşilor experţi mediatici, trăind în umbra evenimentelor, privind atent, comentând acid, indiferent despre ce ţară era vorba, România, Austria sau Franţa.

Acum aflăm de pasiunea sa de a călători, de preferinţa lui pentru Împărăteasa Austriei Elisabetha, celebra Sissi, şi încă o dată în aceste epistole se confirmă ce se ştia prea bine: Cioran trăia într-un lux spiritual, acea libertate rară pe care o exprimă şi o explică concis: „Îmi trăiesc viaţa ca pe un concediu”.

Pentru ascultătorii postului de radio Deutsche Welle, profesorul George Guţu, de la Universitatea Bucureşti, îşi aminteşte detalii legate de descoperirea Scrisorilor către Wolfgang Kraus, editate acum într-un volum cu acelaşi titlu apărut recent la editura Humanitas… [+]

Deixe um comentário

Preencha os seus dados abaixo ou clique em um ícone para log in:

Logotipo do WordPress.com

Você está comentando utilizando sua conta WordPress.com. Sair /  Alterar )

Foto do Google

Você está comentando utilizando sua conta Google. Sair /  Alterar )

Imagem do Twitter

Você está comentando utilizando sua conta Twitter. Sair /  Alterar )

Foto do Facebook

Você está comentando utilizando sua conta Facebook. Sair /  Alterar )

Conectando a %s