Culianu, un mit tragic al culturii române. Interviu cu Sorin Antohi – Simone PALIAGA

Orizzonti Culturali Italo-Romeni, nr. 6, iunie 2021, anul XI

Luna trecută s-au împlinit treizeci de ani de la moartea lui Ioan Petru Culianu, învăluită de misterul unui asasinat încă neelucidat. Mai multe inițiative în memoria autorului român au fost întreprinse în România și în Italia. Astfel, cotidianul „Avvenire” a publicat vineri 19 mai o pagină întreagă incluzând un interviu despre Culianu cu Sorin Antohi, realizat de Simone Paliaga (cu titlul: Un incompiuto sguardo sull’oltre), pe care îl publicăm aici în traducerea lui Horia Corneliu Cicortaș.

Sorin Antohi (n. 1957), istoric al ideilor, membru al Academia Europaea, a scris, coordonat volume și a organizat colocvii asupra vieții și operei lui I.P. Culianu. A predat la universități și a făcut cercetări la institute de studii avansate din Europa și Statele Unite, a fost membru în Biroul Comitetului Internațional de Științe Istorice. Mai multe la www.sorinantohiorg.

De ce să-l citim și să-l studiem pe Culianu, azi, domnule profesor?

E un exercițiu intelectual pentru specialiștii din disciplinele în care s-a remarcat Culianu, dar mai ales pentru cine încearcă construirea de noi paradigme. Itinerariul lui Culianu pleacă de la erudiție pentru a ajunge la idei. E un parcurs care nu este accesibil tuturor, fiind refuzat deopotrivă de pozitiviști și de postmoderni. Gândirea originală și sinteza (ba mai rău, viziunea) reprezintă dușmanii lor comuni. Erudiția devine un instrument pentru interpretarea prezentului (și a trecutului), precum și pentru prefigurarea viitorului în sensul arătat de Culianu. El nu a găsit acea mathesis sau clavis universalis, dar le-a căutat. Căutarea este ea însăși cheia, este călătoria ce l-a dus în afara lumii noastre… [+]

Interviu realizat de Simone Paliaga
Traducere de H.C. Cicortaș

(nr. 6, iunie 2021, anul XI)

Deixe um comentário

Faça o login usando um destes métodos para comentar:

Logotipo do WordPress.com

Você está comentando utilizando sua conta WordPress.com. Sair /  Alterar )

Imagem do Twitter

Você está comentando utilizando sua conta Twitter. Sair /  Alterar )

Foto do Facebook

Você está comentando utilizando sua conta Facebook. Sair /  Alterar )

Conectando a %s