“Cioran, timpul şi scepticismul” – Mircea LĂZĂRESCU

Simpozion International Cioran, Sibiu-Răşinari, 16-18 mai 2013

Textele lui Cioran sunt greu încadrabile într-o categorie literară sau teoretică. Cultivând eseul, fragmentul, aforismul, maxima, opera lui Cioran exprimă în acelaşi timp un mesaj ideatic coerent, semnificativ pentru sfârşitul modernităţii occidentale. Tematica sa, invocând paradisul şi căderea omului în istorie, pare stranie în secolul XX, amintind cu insistenţă originile iudeocreştine ale culturii europene.

Dar tocmai această stranietate merită poate atenţie. Deoarece ea trimite, chiar dacă numai aluziv, la o perspectivă antropologică profundă, îndrăznind să amintească lucruri adânci pe care cei din jur uitaseră să le privească în faţă şi să le rostească.

Secolul XX a activat unele teme aparte în filozofie, aşa cum ar fi timpul şi certitudinea. La începutul său, Bergson – din care Cioran şi-a susţinut licenţa scrie, în spiritul optimismului veacului precedent Evoluţia creatoare. Dar marele scandal îl va face Fiinţă şi timp a lui Heidegger. Mai ales că autorul şi comentatorii nu au elucidat suficient esenţiala referinţă la timp. Până la un punct s-a înţeles că prezenţa la şi în lume a Dasein-ului, fiinţarea în prezentul istoric, ar facilita desocultarea temporală a adevărului fiinţial, “aleteia”, din abisurile sale. Această interpretare se articulează cu viziunea fenomenologică a lui Husserl, pentru care certitudinea experienţială a lumii şi a esenţelor sale, este dată doar în trăirea actualităţii, prin emergenţa prezentului, ce se impune între retenţia trecutului şi protenţia viitorului. Husserl e important în acest scenariu, deoarece el face elogiul certitudinii, opusă îndoielii, de care nici nu vrea să audă, înlocuind demersul cartezian cu o “punere între paranteze” ce ar putea conduce la instanţa egoului transcendental. În sfârşit, la alt pol, tot cu tema certitudinii îşi încheie cariera şi Wittgestein, care în Despre certitudine procedează, prin întrebări şi îndoieli metodice, la analiza simţului comun din viziunea truismelor lui Moore… [PDF]

Publicidade

Deixe um comentário

Faça o login usando um destes métodos para comentar:

Logo do WordPress.com

Você está comentando utilizando sua conta WordPress.com. Sair /  Alterar )

Imagem do Twitter

Você está comentando utilizando sua conta Twitter. Sair /  Alterar )

Foto do Facebook

Você está comentando utilizando sua conta Facebook. Sair /  Alterar )

Conectando a %s